30.9.10










paul gauguin

“Άλλες φορές η σιωπή μεταξύ μας είναι άδεια σαν εγκαταλελειμμένο σπίτι. Άλλες σαν τιμωρία. Σήμερα ήταν εγκυμονούσα η σιωπή μας, αυτό το νιώθαμε κι οι δύο, είμαι σίγουρος – μόνο που δεν ξέραμε τι θα γεννήσει.”

Λένα Διβάνη
“Ένα πεινασμένο στόμα”

19.9.10

Η Λένα Διβάνη και "Ένα Πεινασμένο Στόμα"



****************************************************************




"Το πιο πρόσφατό της βιβλίο είναι το "Ένα πεινασμένο στόμα" από τον Καστανιώτη. Οπως ήδη σου είπα είναι γρήγορο και βίαιο. Παράλληλα είναι γεμάτο σε συναισθήματα και εικόνες που είναι πολύ πολύ δυνατές. Και οι άμεσες, οι ρεαλιστικές αλλά και – αυτό μ’ αρέσει πολύ στο βιβλίο – οι εικόνες που υπονοούν κάτι έχουν μια τρομακτική δύναμη." γράφει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καφάτος.

Για μένα, αγαπημένη και ως συγγραφέας και ως προσωπικότητα. Συνάντησα την παραπάνω παρουσίαση σε μια πρωινή βόλτα στο διαδίκτυο κι εκνευρίστηκα που δεν το είχα πάρει χαμπάρι νωρίτερα, που έχω καιρό να πάω βόλτα στα βιβλιοπωλεία του κέντρου, που δεν έχω χρόνο γι' αυτές τις μικρές απολαύσεις... Παρ' όλα αυτά χάρηκα μ' αυτή τη συνάντηση.

18.9.10

Ποιος Καλλικράτης;









Ποιος από τους δύο είναι πιθανότερο να έχει δανείσει το όνομά του στο “σχέδιο Καλλικράτης”;

α) Ο Καλλικράτης, ο Αθηναίος αρχιτέκτονας που συνεργάστηκε με τον Ικτίνο στην κατασκευή του Παρθενώνα;
ή
β) Ο Καλλικράτης, ο Αττικός δημαγωγός που υποσχέθηκε στον Αθηναϊκό λαό την αύξηση της χορήγησης των δύο οβολών σε τρεις αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να τηρήσει την υπόσχεσή του;



12.9.10

Τα παιδιά λένε...













Τι είναι για σένα ο φύλακας άγγελος;
είναι ένα από τα θέματα που έθεσε ο Μαρτσέλο Ντ'Ορτα, δάσκαλος σε δημοτικό της Νότιας Ιταλίας.
_____________________________

"Ο φύλακας άγγελος είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει, είναι κάτι σαν κόμικ που σκεφτήκανε οι παπάδες μαζί με τους γονείς μας, που δεν μπορούν άλλο πια να μας κάνουν να κάτσουμε καλά.
Στις πλάτες μου εγώ δεν έχω κανένα, ούτε άγγελο ούτε διάολο, και σκέφτομαι ότι αν λέγονται αυτά τα ψέματα στα παιδιά, μετά, όταν μεγαλώσουν, γίνονται βλάκες σαν βλήματα και χάχες και θα τους δουλεύουνε όλοι στη μέση του δρόμου.
Εγώ πάλι, αν θέλω, όταν δεν είμαι τσαντισμένος, μπορώ να κάνω το καλό παιδί και από μόνος μου."

(από το βιβλίο του Μαρτσέλο Ντ'Όρτα "Ο θεός μας έπλασε τζάμπα")

5.9.10

Κάπνισμα: Τα συν και τα πλην της απαγόρευσης













Στην μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύει κυρίως η απαγόρευση του καπνίσματος, που ξεκίνησε στην Ελλάδα!

Η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε: «Δεν υπάρχει και δεν κυριαρχεί το "αστυνομικό" πλαίσιο στην απαγόρευση του καπνίσματος. Η λογική μας είναι ότι θέλουμε ένα νέο πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς, γι αυτό προχωρήσαμε στην καθολική απαγόρευση».

Οι διευκρινίσεις του γγ Δημόσιας Υγείας συμπυκνώνονται στις εξής οκτώ ερωτήσεις:

1. Πώς θα πιστοποιείται μία παράβαση; Πρέπει ο ελεγκτής να τη δει ο ίδιος ή μπορεί κάποιος τρίτος να την καταγγείλει;

Στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 μπορεί κάποιος να δίνει πληροφορίες για χώρους, ή άτομα, που κατ' επανάληψη παραβαίνουν το νέο αντικαπνιστικό νόμο. Οι έλεγχοι είναι δύο ειδών. Κάποιοι θα γίνονται με στόχο να εντοπίσουν παραβάτες, οι οποίοι θα κληθούν επιτόπου από τους ελεγκτές να σβήσουν το τσιγάρο τους και να παραλάβουν την κλήση. Κάποιοι άλλοι θα γίνονται ύστερα από καταγγελίες, σε ανύποπτο χρόνο. Δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα που βασίζονται μόνον σε προφορικές καταγγελίες. Οι ελεγκτές θα πρέπει να διαπιστώνουν με τα μάτια τους την παράβαση.

2. Ποιος χώρος είναι εξωτερικός, σύμφωνα με τον νέο νόμο, και συνεπώς επιτρέπεται σ΄ αυτόν το κάπνισμα;

Εξωτερικός χώρος είναι αυτός, που έχει τουλάχιστον δύο πλευρές του ανοιχτές. Δεν είναι π.χ εξωτερικός χώρος ένα μπαρ με τέσσερις πλευρές κλειστές, παρότι δεν έχει σκεπή. Τα καπνιστήρια κάθε μορφής καταργούνται εάν βρίσκονται στο εσωτερικό του κτηρίου. Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες δεν θεωρούνται εξωτερικοί χώροι, άρα το κάπνισμα απαγορεύεται και σ' αυτά. Κάποιος μπορεί να καπνίζει μόνον έξω από το κτήριο.

3. Με ποιον τρόπο θα εισπράττονται τα πρόστιμα και πού θα πηγαίνουν τα χρήματα αυτά;

Τα πρόστιμα θα καταγράφονται, όπως συμβαίνει και με άλλες παραβάσεις, και οι παραβάτες θα καλούνται να τα πληρώσουν στις κατά τόπους υπηρεσίες. Αν η εξόφληση γίνεται στις δύο πρώτες εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%. Τα χρήματα αυτά, σε ποσοστό άνω του 80%, θα επιστρέφονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά.

4. Πώς θα γνωρίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ποιοι «υποτροπιάζουν»;

Δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους παραβάτες, η οποία θα επεκταθεί και στις έδρες των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας). Με τον τρόπο αυτόν οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν σε ποιους παραβάτες έχουν γίνει συστάσεις, ή έχουν επιβληθεί πρόστιμα κατά το παρελθόν.

5. Με τι κριτήρια θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους καπνιστές;

Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ. Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη. Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο».

6. Σε έναν χώρο θα τιμωρείται μόνον ο καπνιστής, ή και ο υπεύθυνος διαχείρισης του χώρου;

Φυσικά, εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α. Μάλιστα, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

7. Αν σε έναν χώρο παρατηρούνται συνεχείς υποτροπές, τα πρόστιμα θα αυξάνονται;

Το πρόστιμο διπλασιάζεται ανά υποτροπή, τόσο όσον αφορά τον καπνιστή, όσο και τον υπεύθυνο του χώρου, όπου καταγράφεται η παράβαση. Για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας, την πρώτη φορά το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ, τη δεύτερη 1.000, την τρίτη 3.000 ευρώ.

8. Πότε και ποια καταστήματα θα σφραγίζονται;

Ο Σεπτέμβριος θα λειτουργήσει ως περίοδος χάριτος για όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παραβάσεις δεν θα καταγράφονται. Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά. Σε πρώτη φάση εξαιρούνται ως την 31η Μαϊου 2011 τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ..

Το πλήρες άρθρο: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010


Δηλαδή αν γίνει παράβαση στην εφορία θα φάει πρόστιμο ο διευθυντής της; Ως διευθυντής ή ως άτομο; Δηλαδή το πρόστιμο θα το πληρώσει το κράτος ή ο Διευθυντής από το μισθό του;

Αν υποτροπιάσει, τότε θα σφραγιστεί;

Μπορεί να γίνει αυτό και με τη Βουλή;

Αν εγώ πάω και καπνίσω 3 φορές στην εφορία μου... άντε και να το πληρώσω το πρόστιμο... τότε θα κλείσει η εφορία;;;

2.9.10

Τελικά θα φάμε τις σάρκες μας;;;








Το εστιατόριο «Flime» αναζητά δωρητές, πρόθυμους να παραχωρήσουν κάποιο μέρος του σώματός τους για φαγητό.
Ο λόγος για ένα εστιατόριο στη Γερμανία, το οποίο αποφάσισε να σερβίρει πιάτα απο ανθρώπινο κρέας... Οι ιδιοκτήτες του έχουν εμπνευστεί από τη φυλή Waricacas του Αμαζονίου, η οποία εφαρμόζει «συμπονετικό κανιβαλισμό»...(???!!!)
Η τοποθεσία του εστιατορίου -αν υφίσταται- είναι μυστική, όπως και η ταυτότητα των ιδιοκτητών και των επενδυτών που βρίσκονται πίσω από αυτήν την επιχείρηση.
Αν πρόκειται για «μαύρο χιούμορ» ή όχι, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από το μενού, το οποίο είναι ασαφές όσον αφορά στα συστατικά των πιάτων...

Το άρθρο βρίσκεται εδώ κι εδώ